Τα μπανταρισμένα πόδια

H Θ. σε μια από τις επισκέψεις-αστραπή στην Αθήνα, μου δώρισε το graphic novel του Li Kunwu, «Τα μπανταρισμένα πόδια». Περιττό να εκφράσω την αγάπη μου για τα κόμικς σε όλες τις μορφές τους, τα οποία αποτέλεσαν και τα πρώτα αναγνώσματά μου. Πολύ πριν έρθει το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» και ο «Κόμης Μοντεκρίστο», είχα διαβάσει τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς , Λούκυ Λουκ, Αστερίξ, Μίκυ Μάους και Μπλεκ.

Το κόμικ του κινέζου δημιουργού είναι εξαιρετικό από άποψη εικαστική- γραφιστική. Γεμάτο τοπία και χώρους, ενδυμασίες και αντικείμενα που αναπαριστούν στιγμές της καθημερινότητας μιας Κίνας σε μετάβαση από την φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Μετάβαση που πραγματοποιείται μέσα από την σκληρότητα της «Πολιτιστικής Επανάστασης», σε αντιδιαστολή (ή συμπληρωματικότητα;) με την σκληρότητα των κοινωνικών πρακτικών, όπως αυτό του μπανταρίσματος των ποδιών και του στήθους κοριτσιών.

Ένα τέτοιο κορίτσι είναι η Τσούνξιου, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας που υπήρξε παραμάνα του Li Kunwu . Η βάρβαρη αυτή πρακτική εφαρμόζονταν σε ορισμένες περιπτώσεις φτωχών, όμορφων κοριτσιών. Σπάζοντας και μπαντάροντας τα πέλματά τους σε τρυφερή ηλικία και αργότερα μπαντάροντας το στήθος τους, αποκτούσαν μικρά πόδια και μικρά βυζιά, πράγμα που θεωρούνταν υπόδειγμα κάλλους. Οι γυναίκες αυτές ήταν προορισμένες να γίνουν νύφες πλούσιων αντρών και να έτσι να ξεφύγουν από την φτώχεια. Βέβαια, η κατάστασή τους ήταν τραγική δεδομένης της αναπηρίας τους, η οποία καθιστούσε δύσκολη την μετακίνησή τους και της εργασίας τους, η οποία έπρεπε να είναι η καθημερινή περιποίηση του προσώπου και του σώματός τους και η αναπαραγωγή.

Η ιστορία λοιπόν αρχίζει με αυτό, με την απόφαση της μάνας της Τσούνξιου μετά από παραίνεση μιας ειδικής στο θέμα, να της μπαντάρει τα πόδια για να μην έχει την ατυχία να κάνει αγροτικές εργασίες. Ωστόσο, η πορεία της Τσούνξιου συμπίπτει με μείζονες κοινωνικές αλλαγές που εναντιώνονται σε τέτοιου είδους «φεουδαρχικές παλιατζούρες» όπως το μπαντάρισμα των ποδιών, το κάπνισμα οπίου, ή ιστορίες πως ο Βου Σουνγκ, ένας άντρας πολύ δυνατός, σκότωσε μια τίγρη με ένα και μοναδικό λάκτισμα και η Τσανγκ’ε, μια άπιστη, πέταξε στο φεγγάρι για να παντρευτεί. Αυτή την εποχή κουβαλάει η ηρωίδα ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να αλλάξει τον προκαθορισμένο προορισμό της.

Eυχαριστώ τη Θ. για το δώρο.

¨Τα Μπανταρισμένα Πόδια”, Κunwu Li, εκδ.Μαμούθ, 2014